Uspořádání nábytku v domě

Uspořádání nábytku v domě: možnosti, doporučení

Z tohoto článku se dozvíte:

  • Jak vytvořit plán domu s uspořádáním nábytku
  • Je třeba zvážit, jaká jsou základní pravidla pro uspořádání nábytku v domě
  • Jaké jsou způsoby uspořádání nábytku v domě
  • Jak uspořádat nábytek v obývacím pokoji
  • Jaké by mělo být uspořádání nábytku v kuchyni
  • Jak uspořádat nábytek v ložnici

Každý pokoj má svou vlastní funkci. A je jedno, jestli jde o obrovskou chatu nebo přísnou pracovní kancelář, malý útulný byt v odlehlé části města nebo obchod se suvenýry. Každé místo má svou vlastní atmosféru a styl. Záleží tedy pouze na vás, zda bude místnost pohodlná a útulná. A pokud vezmeme v úvahu obytný prostor, pak je v této věci obzvláště důležité správné uspořádání nábytku v domě. Právě o ní vám řekneme v našem článku.

Plán domu s uspořádáním nábytku

Je dobře známo, že kusy nábytku jsou nezbytné k vytvoření lidského pohodlí. Máme představu o zařizovacích prvcích, které v místnosti potřebujeme, ale ne vždy přemýšlíme, jak je nejlépe uspořádat. To je chyba, protože je nutné uspořádat nábytek v domě v souladu s designem místnosti. A abyste mohli naplno využít všechny možnosti tohoto prostoru, potřebujete plán na uspořádání předmětů.

Každá místnost ve bytě nebo ve vašem vlastním domě by měla plnit určitou funkci. A uspořádání nábytku znamená individuální přístup s přihlédnutím k vlastnostem prostor a preferencím majitelů. Někomu se nelíbí, když je v předsíni umístěn jídelní stůl, pro jiného je to však norma, protože účelem obývacího pokoje je setkávat se s hosty u prostřeného stolu v krásném prostředí.

Chcete-li sestavit plán, budete potřebovat znát šířku a délku místnosti a také seznam kusů nábytku, které je třeba umístit. Můžete plánovat na papíře, to znamená nakreslit pokoj v měřítku 1:3, vystřihnout papírové rozvržení nábytku v poměru a „uspořádat“ je tak, abyste našli správnou možnost.

Také dnes existují pohodlné počítačové programy pro 3D plánování.

Základní pravidla pro uspořádání nábytku v domě

Všechny místnosti v domě plní svůj účel a mají své vlastnosti. Proto při zařizování nábytku musíte dodržovat následující univerzální zásady:

  • Jak jsme si již řekli, v první řadě byste si měli zjistit rozměry místnosti a každého kusu nábytku. Nebude těžké načrtnout schéma místnosti v měřítku na milimetrový papír a vystřihnout karty v proporčních velikostech z papíru, označující nábytek. Pak „uspořádejte“ tento nábytek na plánu a vyberte si svou oblíbenou možnost.
  • Pro správnou organizaci prostoru v nastavení musíte zvýraznit hlavní prvek interiéru. V obývacím pokoji to může být krb, televizní panel, neobvyklý obraz. V ložnici je hlavním vnitřním objektem postel a v kuchyni jídelní stůl.
  • Jaká vzdálenost by měla být mezi kusy nábytku? Je nutné ponechat 1,8–2,4 m volného prostoru, abyste se necítili stísněně. Ve vybavené místnosti by měl člověk cítit svobodu a pohodlí.
  • Je důležité používat rohy místností moudře. V úzkých místnostech nebo starém „Khrushchev“ můžete dát něco, co nepřitahuje pozornost, například kompaktní stojan, malý rohový uzavřený nebo otevřený skříň, podlahová váza.
  • Za přijatelnou vzdálenost mezi pohovkou, stolem a židlemi se považuje 0,6-0,8 m. Mezi vašimi hosty při pití čaje a komunikaci by měla být pohodlná vzdálenost na délku paže.
  • Obrazy je nejlepší zavěsit nad úroveň očí – tato technika opticky zvětší prostor. V místnosti se dvěma okny by mělo být zrcadlo zavěšeno na různých stěnách. Dodá světlo a zdvojnásobí objem místnosti.
  • Lehký kompaktní nábytek učiní malou úzkou místnost prostornější. Jen není třeba dávat na police spoustu suvenýrů, fotografií a dalších drobností.

Způsoby uspořádání nábytku v domě

Zde je několik základních zásad pro uspořádání nábytku v soukromém domě:

  • Symetrické

Jak název napovídá, nábytek je uspořádán symetricky, v párech. Střed je určen, identické objekty jsou umístěny ve stejné vzdálenosti od něj. Jakékoli místo nebo předmět v místnosti může sloužit jako středobod, jako je okno, krb, televize nebo obraz, a nemusí být umístěn ve středu.

Pro takové uspořádání je lepší použít malé kusy nábytku. Pro čtvercovou místnost to bude ideální volba pro rozdělení situace. Příkladem symetrického umístění je krb a vedle něj dvojice stejných křesel nebo postel se dvěma nočními stolky po obou stranách. Nábytek musí být ve stejném stylu.

  • Kruhový

V tomto případě je ústředním prvkem lustr nebo stůl. Zbytek nábytku je rozmístěn kolem. Pomocí této metody lze objekty, které se liší stylem, spojit do jednoho souboru. Kruhové uspořádání se nejlépe používá pro prostorné místnosti. Musíme si uvědomit, že místnost by měla mít volný prostor pro pohyb. Tato možnost je také vhodná pro halu s půlkruhovými stěnami.

Jak uspořádat nábytek v obývacím pokoji

Je obvyklé setkávat se s hosty v obývacím pokoji, takže musíte vytvořit nejpohodlnější prostředí pro všechny v něm: lidé, kteří k vám přicházejí, by se měli cítit pohodlně. Při rozmístění sedací soupravy nebo křesla, myslete především na možnost volného pohybu po místnosti. Nábytku by měl být dostatek, aby se všichni mohli posadit. Obecně platí, že instalace každé položky musí být odůvodněná, protože hosté se musí pohybovat bez obav, že narazí na drahou vázu nebo stojací lampu.

Ucpaný a přetížený obývací pokoj zanechá na vašich hostech nepříjemný dojem. Je vhodné do ní nedávat objemný vysoký nábytek. Při navrhování domu s uspořádáním nábytku je nejlepší se tomuto typu výrobku vyhnout.

Výchozími údaji jsou také rozměry obývacího pokoje: v malé místnosti se objeví více prostoru, když jsou křesla, pohovka, konferenční stolek a police uspořádány bez symetrie. V prostorné místnosti můžete použít kruhové nebo symetrické uspořádání.

Uspořádání nábytku v kuchyni

Pro racionální umístění nábytku v kuchyni je vhodný princip trojúhelníku:

  • Sporák a dřez jsou umístěny kousek od zdi.
  • Umístěte ledničku na protější stěnu.
  • Měli byste dostat něco jako rovnoramenný trojúhelník. S tímto uspořádáním se hostitelka bude moci při vaření snadno a volně pohybovat ve své kuchyni.

Pokud je to možné, měl by být jídelní kout umístěn o něco dále od kuchyně, protože nic by nemělo narušovat tvůrčí proces přípravy kulinářských mistrovských děl.

Pokud je kuchyně dlouhá a úzká, postačí paralelní uspořádání pracovních linek. Nejvhodnější je šířka mezi plochami asi 110 cm.V malé kuchyni se způsob umístění předmětů ve tvaru U a pravidlo trojúhelníku používají k instalaci dřezu, sporáku a chladničky. Kuchyňské kouty využívají uspořádání ve tvaru L.

Jak uspořádat nábytek v ložnici

V ložnici je sestava nábytku obvykle uspořádána symetricky, protože tato místnost je určena pro relaxaci a není zde místo pro extravaganci.

Pro postel obvykle zaujímají centrální místo s čelem u zdi a na každou stranu dávají noční stolek s lampou. Před postel můžete umístit komodu s televizí nebo zrcadlem. Skříň u jedné ze stěn doplňuje soubor.

Je obtížnější dosáhnout symetrického uspořádání, pokud je ložnice kombinována s pracovnou: místo pro práci vnese do energie místnosti disonanci. Budete muset vyvážit dekor s podobnými kusy nábytku tím, že je umístíte na opačné strany. Můžete tak vytvořit harmonii v interiéru.

Jako možnost – koupit stůl z podobného materiálu; ukáže se i vyrovnání situace umístěním komody nebo skříně. Předělem se může stát krásná zástěna a můžete pracovat i s osvětlením nebo zvýraznit plochu jinou barvou stěny.

V malé ložnici můžete postel umístit podél stěny, takže nebude překážet v průchodu. Mějte na paměti, že podle systému Feng Shui nelze postel umístit přede dveře. Instalace krásné šatní skříně může sloužit jako výchozí bod pro uspořádání nábytku.

Po rozhodnutí o poloze skříně můžete uspořádat zbytek nábytku. Pro toaletní stolek můžete najít místo u nohou postele nebo ho dát do rohu u okna. Je dobré, když se najde místo pro pestrobarevný otoman nebo malou židličku s polštáři.

Závěrečné tipy, jak správně uspořádat nábytek v domě

  • Věnujte pozornost úrovním. Výška povrchu předmětu koreluje s plochou, kde se nachází, například konferenční stolek stojící v rohu obývacího pokoje by měl být vyšší než konferenční stolek, který je umístěn vedle křesel nebo pohovky.
  • Důležitou roli v interiéru hraje osvětlení.
  • Pokud má místnost dva východy, pak je nutné mezi nimi ponechat volný prostor pro průchod, který může být rovný nebo např. obloukový, představující roh pro průchod hostů.

Taková chodba může rozdělit velkou halu na samostatné zóny. Některé konkrétní kusy nábytku lze také použít pro zónování prostorných místností ve venkovských domech (například z baru). Uspořádání nábytku by mělo být naplánováno předem. Například stylový policový díl nebo pohovka s vysokým opěradlem se mohou stát právě prvky, které rozdělují prostor.

  • Při rozmístění nábytku ponechte v místnosti prostor pro volný pohyb.
  • Před nákupem koberců, které budou vypadat harmonicky s vámi vybraným nábytkem, se musíte rozhodnout pro velikost místa, kam je chcete umístit.
  • Malý pokoj můžete ozdobit dlouhými závěsy, kromě toho se stropy budou zdát vyšší. Současně je v takové místnosti lepší uspořádat lehký kompaktní nábytek jednoduchého tvaru. Nepřetěžujte interiér velkým množstvím obrazů, suvenýrů, fotografií a dalších malých detailů.
  • Doplňky a nábytek je nejlepší umístit symetricky: obrazy ve stejném stylu jsou na obou stranách pohovky; police na obou stranách televizního panelu; pohovka a křesla umístěné naproti v šachovnicovém vzoru. Tato metoda vytvoří optimální proporce a harmonizuje prostor.